#QuranSupplication: Amalan Baik Menatijahkan Doa Makbul & Rezeki Tak Terduga Dalam Kisah Nabi Musa A.S.

2 June 2020

Apa yang kita boleh belajar dari doa Nabi Musa?

nabi musa 1

Selepas berlakunya peristiwa Nabi Musa a.s menumbuk seorang lelaki dari kaum lain dan lelaki tersebut mati, baginda melarikan diri ke Madyan kerana diburu oleh pegawai-pegawai firaun yang berpakat hendak membunuh baginda.

perjalanan nabi musa
Perjalanan Nabi Musa ke Madyan

Setibanya baginda di satu sumber air Madyan, kelihatan ada sekumpulan orang yang sedang memberi minum kepada haiwan ternakan mereka. Tidak jauh dari kumpulan tersebut ada 2 orang wanita yang sedang menunggu giliran untuk memberi minum untuk kambing mereka.

Nabi Musa melihat kejadian tersebut lalu bertanya kepada 2 orang wanita tersebut, "Kenapa dengan kamu berdua?" Maka mereka pun menceritakan keadaan mereka yang kesulitan untuk memberi kambing mereka minum.

Setelah selesai membantu wanita-wanita tersebut, Nabi Musa duduk berteduh di bawah sebatang pokok lalu berdoa;

( رَبِّ إِنِّی لِمَاۤ أَنزَلۡتَ إِلَیَّ مِنۡ خَیۡرࣲ فَقِیرࣱ)

"Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan" (Surah al-Qasas: 24)

download 3
Jom kita sama-sama hafal dan amal

Imam Ibn Kathir berkata, doa yang diucapkan Nabi Musa ini didengari oleh wanita yang ditolong baginda tadi dan mereka menceritakan apa yang berlaku pada ayah mereka.

Jika kita lihat kembali apa yang sedang berlaku pada Nabi Musa, baginda dalam keadaan penat, ketakutan dan juga sangat lapar kerana saat itu baginda sedang diburu oleh pegawai-pegawai firaun yang berniat hendak membunuh baginda.

Dari doa yang diucapkan kita boleh lihat dan belajar seni berdoa kepada Allah s.w.t iaitu apabila hendak berdoa, berdoalah dengan penuh rendah diri dan mengharap pada Allah s.w.t. Tidak salah berdoa dalam keadaan rasa takut.

"Ya Allah, aku sedang takut, letih dan lapar, maka aku perlukan apa sahaja kebaikan yang Engkau boleh berikan."

Syeikh Abdurrazaq al-Badr berkata, jika kita renung doa ini, inilah cara terbaik untuk kita mendekatkan diri dengan Allah iaitu menzahirkan rasa betapa perlunya kita kepada Allah dan kita lemah tidak mampu nak buat apa-apa.

Doa Nabi Musa ini dikabulkan segera. Jika kita lihat pada huruf (ف) dalam ayat seterusnya yang bermakna kemudian dan dalam kadar yang segera, serta merta etc. Maknanya, selepas sahaja baginda berdoa, terus dikabulkan doa tersebut.

Dalam ayat seterusnya, Nabi Musa dijemput oleh ayah wanita-wanita tersebut, dijamin keselamatannya dari pegawai firaun yang sedang memburu baginda, ditawarkan pekerjaan dan dinikahkan dengan salah seorang daripada wanita tersebut. MasyaaAllah betapa pentingnya doa ini untuk kita amalkan.

Perlu juga kita beri perhatian, sebelum Nabi Musa berdoa, baginda melakukan satu perbuatan terpuji iaitu menolong wanita-wanita yang dalam kesusahan itu tanpa meminta apa upah atau balasan, sedangkan ketika itu baginda sedang lapar. Boleh sahaja jika baginda minta makanan sebagai balasan.

Inilah sebenarnya kunci mustajab dan makbulnya doa seseorang. Amal kebaikan yang dibuat secara ikhlas. Ada kisah 3 orang lelaki berdoa dengan cara bertawassul dengan amal baik mereka dan doa mereka dikabulkan serta merta. Maka simpan dan jaga baik-baik amal baik kita, mungkin satu hari nanti kita perlukannya.

Syeikh Muhammad Salih asy-Syawi berkata, ayat ini mengajar kita agar sentiasa meminta kepada Allah dalam semua keadaan, baik yang berkaitan dengan agama (seperti hidayah dan keampunan) mahupun yang berkait dengan dunia (seperti meminta makan, minum dan pakaian).

Wallahualam. Selamat beramal dengan doa Nabi Musa & Nabi Zakaria. Ingin tahu persamaan doa Nabi Musa & Ashabul Kahfi?

Hakim Rasid

Risalah Harmoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dapatkan buku terkini secara online!

Kedai buku Risalah Harmoni dibuka 24 / 7!
Pembelian melalui website.
Risalah Harmoni Sdn Bhd 2023
Terms & Conditions | Privacy Policy
Designed by My Class Marketing
Buku
Merchandise
Questions or Feedbacks?
We'd love to hear from you
Buku
Merchandise
Contact us through WhatsApp
Risalah Harmoni Sdn Bhd 2020. Terms & Conditions | Privacy Policy. Designed by overlord_access
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram