#QuranSupplication: Ibrah & Pelajaran Dari Doa Ashabul Kahfi

11 June 2020

Apa yang kita boleh belajar dari doa Ashabul Kahfi?

Ketika pemuda-pemuda yang dipanggil sebagai Ashabul Kahfi melarikan diri ke gua untuk menyelamatkan agama mereka. Maka mereka berdoa;

doa ashabul kahfi
Doa yang dibacakan oleh Ashabul Kahfi

"Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami". (Surah al-Kahfi:10)

Pada ayat seterusnya Allah menggunakan perkataan (ف) yang bermaksud kemudian/lalu. Penggunaan huruf ف ini menandakan lalu/kemudian itu berlaku serta merta selepas mereka berdoa kepada Allah s.w.t tadi. Maksudnya doa itu terus dikabulkan.

Cuba kita tengok apa elemen yang ada dalam doa ini, sebagaimana dalam tulisan yang saya kongsikan sebelum ini, doa Nabi Musa a.s. Dalam doa ini juga terdapat elemen merendah diri dan meletakkan sepenuh pengharapan pada Allah. Menandakan betapa pentingnya kita berdoa dengan merendah diri dengan penuh rendah diri serta mengharap pada Allah s.w.t.

tawadhu

Apa kata ulama' berkaitan doa Ashabul Kahfi?

Prof. Dr. Wahbah Zuhaili pula terangkan bahawa mereka menggabungkan antara usaha dan menjauhkan diri dari fitnah (ujian) dengan sikap tadharru’ (merendahkan diri) dan meminta kepada Allah, serta tidak bersandar kepada diri dan orang lain. Oleh karena itu, Allah s.w.t mengabulkan doa mereka.

Kisah pemuda al-Kahfi ketika menuturkan doa ini mempunyai persamaan dengan kisah Nabi Musa iaitu mereka berada dalam ketakutan, penat, lapar dsb. Tiada orang lain yang dapat menolong mereka melainkan dari pertolongan Allah s.w.t. Dalam keadaan takut, lapar, penat itu mereka berdoa pada Allah s.w.t.

Sebagai tambahan, walaupun dalam keadaan takut, mereka yakin dengan Allah s.w.t bahawa Allah akan kabulkan doa mereka. Allah pasti akan kabulkan doa orang yang yakin. Ia juga mengajar kita juga bahawa tidak salah berdoa dalam keadaan takut. Rasa yakin inilah sebenarnya yang dimaksudkan dengan hadis,

"Aku menurut sangkaan hambaKu.."

Ustaz Syaari dalam bukunya, Lelaki Hebat dalam al-Quran terangkan, jika kita lihat perkataan (مِن لَّدُنكَ) dalam doa tersebut, bukan sekadar bermaksud "Ya Allah berilah rahmat dari sisiMu", tetapi perkataan (مِن لَّدُنكَ) bermaksud berilah kepada mereka rahmat dari sumber yang istimewa yang barangkali tidak pernah Tuhan tolong dengan cara sebegitu.

ashabul kahfi
Lokasi Ashabul Kahfi

Kemudian Allah kabulkan segera doa mereka serta merta dengan cara yang cukup luar biasa iaitu dengan menidurkan mereka selama beberapa ratus tahun dan tubuh badan mereka terjaga dari mereput atau rosak. Ada riwayat mengatakan bahawa tubuh mereka digerak-gerakkan supaya tidak mereput.

Ulama pula menerangkan perkataan rahmat itu mempunyai pelbagai maksud rahmat. Rahmat dalam bentuk pengampunan dosa oleh Allah s.w.t, rahmat dalam bentuk keselamatan serta rahmat dalam bentuk rezeki di dunia seperti makan dan minum dsb.

Pada bahagian kedua dalam doa ini, (وَهَیِّئۡ لَنَا مِنۡ أَمۡرِنَا رَشَدࣰا), Syeikh Dr Muhammad Sulayman al-Asyqar pesan pada kita untuk memberikan perhatian pada ayat ini kerana Ashabul Kahfi tadi meminta mereka meminta kepada Allah agar amalan mereka itu menjadi sebab datangnya petunjuk dari Allah s.w.t kepada mereka. Supaya dengan amalan itu menyebabkan mereka mendapat petunjuk dan bimbingan dari Allah s.w.t.

Syeikh Abdurrahman as-Saadi pula terangkan bahawa maksud bahagian kedua ini adalah, "permudahkanlah kepada kami segala sebab yang membawa kepada petunjuk, perbaikilah urusan dunia dan akhirat kami."

Kita digalakkan untuk membaca surah al-Kahfi supaya terselamat dari fitnah Dajjal. Tapi tidak memadai jika kita sekadar membaca sahaja tanpa merenung dan merungkai mesej yang hendak disampaikan dalam Surah al-Kahfi.

Jika kita baca bahagian awal surah (kisah ashabul kahfi) dan akhir surah (kisah Zulkarnain), kita sedang diajar supaya dalam keadaan susah atau senang sentiasalah merendah diri dan meminta pada Allah. Bukannya rasa diri hebat atau mengharap orang lain untuk memberi sesuatu pada kita.

Inilah yang akan selamatkan diri kita dari fitnah Dajjal kerana dajjal akan buatkan kita rasa perlu kepada pemberiannya. Jika kita berjaya mengambil pengajaran dari doa dan surah ini secara amnya, kita akan katakan, "Tidak, sekalipun aku susah aku akan minta pada Allah sahaja kerana hanya Dia sahajalah tempat aku meminta bukan maklukNya."

*Untuk lebih memahami surah al-Kahfi ini, saya sarankan untuk baca buku Lelaki Yang Hebat Dalam al-Quran oleh Ust Syaari Abd Rahman.

Kesimpulan dan ibrah doa Ashabul Kahfi?


1. Rahsia makbulnya doa adalah sifat rendah diri dan mengharap pada Allah.

2. Perkataan rahmat itu bersifat umum, maka Allah s.w.t lebih tahu bentuk rahmat bagaimana yang sesuai mengikut keadaan atau keperluan hambaNya.

2. Mengharapkan dengan sebab sesuatu amal yang kita lakukan, Allah berikan petunjuk pada kita dan menambahbaik urusan agama dan dunia kita.

3. Dajjal akan menguji manusia dengan senang dan susah, dalam apa jua keadaan kepada Allah sahaja kita meminta dan kembali.

Wallahu'alam

Hakim Rasid

#QuranicSupplication

Klik: Tafsir Al-Azhar HAMKA Surah Al-Kahfi

Risalah Harmoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dapatkan buku terkini secara online!

Kedai buku Risalah Harmoni dibuka 24 / 7!
Pembelian melalui website.
Risalah Harmoni Sdn Bhd 2023
Terms & Conditions | Privacy Policy
Designed by My Class Marketing
Buku
Merchandise
Questions or Feedbacks?
We'd love to hear from you
Buku
Merchandise
Contact us through WhatsApp
Risalah Harmoni Sdn Bhd 2020. Terms & Conditions | Privacy Policy. Designed by overlord_access
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram