4 Tips Untuk Ibubapa Mengawal Emosi Selepas Memarahi Anak

3 June 2020

"Bukan senang nak jadi ibu yang tak garang. Aku rasa, hang still slow. Aku ni, garang."

100683039 3416519145044337 358457218904883200 o
Ulasan dibuat oleh penulis berdasarkan buku ini.

Slow yang dimaksudkan itu ialah lemah lembut. Ini bukan pertama kali saya dianggapi seperti itu. Santun melayani kerenah anak-anak. Tidak marah-marah. Jika marah pun, suaranya masih halus, tangannya tersimpan kemas tidak dihayunkan ke kulit si anak.

Iya, ada masa saya tertawa sahaja melihat telatah Nailah dan Ahmad (kedua anak saya) menjerit keriangan sambil menuangkan air ke atas lantai, kononnya main olok-olok menyiram pokok bunga. Namun memek wajah saya tidaklah hanya menampakkan keceriaan sentiasa seperti gambar ibu di papan iklan tepi jalan yang 'tak lokek dengan senyuman'.

1a926b852e04 1

Saya juga entah berapa kali merasa susahnya mengawal kemarahan. Adakala saya mengambil jalan mudah dengan melepaskan sahaja kepada mereka. Tiba waktu malam, melihatkan wajah redup mereka lena dibuai mimpi setelah seharian galak bermain, makan, bergaduh, dimarahi dan bermacam lagilah; buat hati saya dirudung sepi. Ketika anak-anak buat hal, mengapalah susah saya seimbangkan emosional dan rasional bahawa mereka hanya budak-budak yang logiklah bersifat kebudak-budakan.

"Anak-anak yang lahir ke dunia ibarat kain putih."

Sabda Nabi SAW, "Ibu bapalah yang bertanggungjawab mewarnakan dan mencorakkannya sama ada menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi." Kain yang tersalah potong, jika dijahit boleh buat pemakai berasa 'tak sedap dipakai'. Bagaimana pula rupanya kain yang dikoyak-koyakkan lalu dibentukkan menjadi sepasang persalinan?

download 4

Di sini, saya kongsikan sedikit beberapa refleksi saya setelah saya melakukan perbuatan melampaui batas terhadap anak-anak saya.

1.Bagi meredakan ombak kemarahan, praktikkan seperti apa yang disarankan Rasulullah SAW. Jika berdiri, duduk. Masih marah, baring. Tak reda lagi, ambillah wuduk. Sejukkan anggota badan dan hati yang sedang panas membara. Bila sudah bertenang, depakan tangan, jemput mereka masuk dalam dakapan. Peluk tubuh kecil mereka dengan penuh kehangatan. Tuturkan kemaafan secara spesifik. Contohnya, "Ibu minta maaf sebab tengking adik." "Abi minta maaf sebab cubit kakak." Kucup dahi dan ubun-ubun mereka.

jangan marah

2. Tidak berbangga dengan perbuatan amarah. Apa yang berlaku, kita simpan ia bak pekung di dada. Tidak dijaja merata-rata memang patutlah si anak diperlakukan sedemikian rupa. Jika mahu ceritakan, ceritakan kepada teman yang dipercayai. Niatkan untuk meminta nasihat. Jika sekadar mahu meluahkan, luahkan dengan nada merendah diri lalu bermuhasabah.

3. Hayati setiap bait zikir yang kita lafazkan kepada Allah. Selain mensucikan dosa, zikrullah juga melatih lidah kita menuturkan kata-kata yang baik sesama manusia. Mana mungkin lidah yang memuji Allah digunakan juga menyebut perkataan-perkataan yang kesat dan menyakitkan. Marah macam mana sekalipun, hindari mulut kita daripada melabel anak yang bukan-bukan. Ingatlah sabda Nabi SAW, "Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata baik atau diam."

YpJKWaPG o

4. Belajar daripada sikap kepemimpinan terawal dahulu, iaitu Nabi Adam AS dan isterinya Hawa. Bagaimana mereka menyikapi perbuatan dosa dengan bertaubat. Iaitu menyesali, mensyukuri nikmat dikurniakan zuriat, tidak menjustifikasikan perbuatan kita terhadap anak dan berusaha menjadi ibu bapa yang lebih baik daripada semalam.

Anak-anak adalah darah daging kita. Kita ibu bapa mereka, yang mengandungkan, melahirkan dan membesarkan mereka. Ingatlah juga bahawa mereka ini adalah rezeki dan amanah yang akan dipersoalkan di akhirat kelak. Bagaimana kita jalankan peranan dan tanggungjawab kita.

Apa yang saya kongsikan ini adalah daripada pengalaman sendiri menjaga sepasang cahaya mata, pengalaman kawan-kawan, orang sekeliling, seminar dan bacaan buku-buku keibubapaan. Anak-anak saya kini berusia 4 tahun ke bawah. Apa yang disarankan ini mungkin ada yang sesuai atau tidak untuk anak-anak pada peringkat usia yang lain.

Marah tandanya sayang.
Jika acapkali dimarahi, mana mahu rasanya kasih sayang.

Saya fikir, buat masa ini mereka 24 jam setiap hari dalam jagaan saya. Belum terdedah dengan media sosial, masyarakat luar dan pengaruh rakan sebaya. Jadi, sementara masih kecil, inilah waktunya untuk saya tunjukkan tauladan terbaik hatta apabila terlanjur membuat kesilapan, contohnya melampiaskan kemarahan secara membabi buta.

Bak kata pepatah Melayu, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Dengan harapan secara tak langsung, mereka belajar bagaimana menghadapi situasi genting dengan solusi mengikut landasan agama. Lalu tumbuhlah mereka menjadi anak yang soleh, lembut lidahnya sering berdoa,

"Ya Allah. Ampunilah dosaku, dosa kedua-dua ibu bapaku. Dan kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihani kami semasa masih kecil. Aminnn."

Hanisah Ismail,
Moga diberkati dan diredhai.

Risalah Harmoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dapatkan buku terkini secara online!

Kedai buku Risalah Harmoni dibuka 24 / 7!
Pembelian melalui website.
Risalah Harmoni Sdn Bhd 2023
Terms & Conditions | Privacy Policy
Designed by My Class Marketing
Buku
Merchandise
Questions or Feedbacks?
We'd love to hear from you
Buku
Merchandise
Contact us through WhatsApp
Risalah Harmoni Sdn Bhd 2020. Terms & Conditions | Privacy Policy. Designed by overlord_access
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram