Al-Aqsa di Ambang Kehancuran

Buku ini ditulis oleh Dr Maszlee Malik seorang aktivis isu-isu kemanusiaan dan politik di dalam dan luar negara khususnya politik  Timur Tengah. Dengan latar belakang Sarjana dalam bidang Fiqh dan Usul Fiqh dari Universiti Al-Bayt, Jordan dan PhD dalam bidang Good Governance dari University of Durham, beliau yang sering dijemput oleh stesen tv swasta mahupun kerajaan untuk membahas isu-isu kemanusiaan yang berlaku di luar negara. Beliau juga pernah mewakili Malaysia ke persidangan berkaitan Baitul Maqdis anjuran al-Quds Institute pada tahun 2005.

Penulis cuba membentangkan usaha terselidung Zionis dan tentera mereka mereka dalam usaha merobohkan Masjid al-Aqsa dengan mengemukakan hujah sejarah seperti kedudukan Baitul Maqdis dan Masjid Al-Aqsa di dalam Islam, sejarah The Promised Land, asal usul Palestin, dan kronologi tertegaknya negara haram Israel. Penulis juga mengemukakan bukti usaha penggalian di bawah Kota Baitul Maqdis, pembinaan tembok pemisah kepada Baitul Maqdis Al-Aqsa, dan pengganas-pengganas Israel yang menyerang dan membakar Masjid Al-Aqsa sejak dari dahulu hingga ke hari ini. Amat dikesali, bahawa bahaya yang menanti al-Aqsa tidak dirasai oleh umat Islam sedunia, apatah lagi umat Islam di Malaysia.

Oleh sebab itu, pada penutup buku ini, penulis merangkakan beberapa langkah praktikal yang boleh dilakukan oleh para pembaca demi menyelamatkan Al-Aqsa, antaranya melalui pendalaman ilmu dan kemaskini maklumat terkini berkaitan isu ini, menyebarkan maklumat berkaitan Palestin, dan juga disertakan akaun bank untuk pembaca terus menderma kepada rakyat Palestin melalui Humanitarian Care Malaysia (MyCARE).

Penerbit: Risalah Harmoni Sdn Bhd
Penulis: Maszlee Malik
Cetakan Pertama: Disember 2014
Mukasurat: 129
ISBN: 978-967-13024-0-8

Category: Tags: , ,

Additional information

Weight 0.160 kg

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Al-Aqsa di Ambang Kehancuran”